{{Message}}

Urineweginfecties

80% van de vrouwen krijgt tenminste één keer in hun leven een blaasontsteking. Daarvan krijgt een klein gedeelte een opstijgende infectie naar de nieren. Alhoewel vrouwen vaker te maken krijgen met een blaasontsteking dan mannen, betekent dat niet dat het bij mannen helemaal niet voorkomt. Daarnaast hebben zowel mannen als vrouwen die katheteriseren een verhoogd risico op het oplopen van zo’n infectie.  Waarom komen urineweginfecties relatief vaak voor en valt het te voorkomen? 

Om meer inzicht te krijgen in urineweginfecties is het belangrijk te begrijpen wat de urinewegen zijn en wat de verschillen tussen de man en de vrouw zijn.

De urinewegen bestaan uit nieren, urineleiders, de blaas en de urinebuis. De nieren filteren afvalstoffen uit het bloed en maken daar urine van. Vanuit iedere nier loopt een urineleider (ureter) naar de blaas. In de blaas wordt de urine tijdelijk opgeslagen totdat u naar het toilet gaat om te plassen. De blaas mondt uit in de urinebuis (urethra), die de urine naar buiten brengt. De urinebuis van vrouwen is korter dan bij mannen en meer vatbaar voor infecties. Aan de binnenkant zijn de urinewegen bedekt met een laagje slijmvlies. Wanneer je een urineweginfectie hebt, is dit laagje ontstoken.

Verhoogd risico bij katheteriseren

Mannen en vrouwen die een katheter gebruiken hebben een verhoogd risico op het oplopen van een urineweginfectie. Bij eenmalige katheterisatie worden die bacteriën weer makkelijk uitgeplast en blijft er geen urine achter waardoor de kans op een urineweginfectie in deze situatie veel kleiner is dan bij een blijvende katheter. Bij het inbrengen van een katheter die langer blijft zitten (verblijfskatheter) is  er een “lichaamsvreemd” voorwerp aanwezig in de blaas.  Hier reageert het lichaam op, de bacteriën kunnen zich hechten aan de katheter en daardoor makkelijker vermeerderen in de blaas.

Bij het gebruik van een verblijfskatheter is er dan ook altijd sprake van vermeerdering van bacteriën in de blaas. Afhankelijk van de hoeveelheid bacteriën en lichamelijke conditie zal iemand daadwerkelijk een infectie krijgen. In de meeste gevallen lost het lichaam dat zelf op. Goed blijven drinken is hierbij essentieel, zo spoelt u de blaas zo schoon mogelijk. Bij warm weer zal vocht verloren gaan door zweten. Er zal dan extra moeten worden gedronken om het vochtniveau op peil te houden. 

Verwisselen van opvangzak

In alle katheterzakken is een terugslagventiel aanwezig. Dit voorkomt dat er vanuit de katheterzak bacteriën naar de katheter (opstijgen), en daarmee naar de urinewegen gaan. Tijdens het wisselen van een katheterzak is er wél een open verbinding met ‘buiten’. Daarom wordt geadviseerd om de katheterzak niet vaker dan één keer per week te verwisselen. Elke keer dat de aansluiting met de katheter wordt geopend is er immers contact met de buitenwereld, waardoor de kans op infectie vergroot wordt.