{{Message}}

Wat is darmspoelen?

Darmspoelen is een kunstmatige manier van ontlasten waarbij water in de dikke darm wordt gebracht. Dit zorgt voor een reflex waardoor de darm de ontlasting het lichaam uit werkt. 
Er zijn verschillende manieren om darmspoelen toe te passen:

Rectaal darmspoelen
Lauwwarm water wordt via de anus ingebracht en de ontlasting verlaat het lichaam via de anus. 

Stoma darmspoelen
Lauwwarm water wordt via een colostoma of Malone stoma ingebracht en verlaat het lichaam weer via het stoma. 

Wanneer kies je voor darmspoelen?

Verschillende oorzaken kunnen darmproblemen geven. Darmproblemen kunnen zich onder andere vertalen in het ondervinden van obstipatie en van klachten zoals het ongewild verliezen van ontlasting (fecale incontinentie). Een combinatie van beide is ook mogelijk. 

Met goedvinden van uw behandelaar kan darmspoelen als methode ingezet kan worden om effectief de darm vrij te maken van ontlasting. 

Darmspoelen draagt er aan bij uw dagelijks leven te veraangenamen. Darmspoelen helpt u bij het terugkrijgen van:

• Een betere en voorspelbare stoelgang
• Sociale vrijheid 
• Fysiek vertrouwen 

De darmen zijn een belangrijk onderdeel binnen het spijsverteringsstelsel. Het spijsverteringsstelsel is een ingewikkeld systeem. In het begin is er echter wel tijd nodig om darmspoelen te leren. Ook moet uw lichaam wennen aan het ritme. Tijd, rust en een comfortabele omgeving zijn bij het leren erg belangrijk. Als darmspoelen en vaste plaats in uw dagelijks leven heeft gekregen wordt deze methode door behandelaars en patiënten als een bewezen effectieve oplossing gezien.