{{Message}}
  • Susma en Carlijn

    leven met een stoma

    Een stoma krijgen plan je niet, dat gebeurt ergens in je leven. Iedereen gaat daar op zijn of haar eigen manier mee om. Lees hier verhalen van stomadragers. Laat u te inspireren.

    Deel uw verhaal

Omgeschoold en blij

Een jaar of twintig geleden had ik ineens veel last van buikpijn. Ik ben vrij snel naar de dokter gegaan, omdat ik ook bloed bij mijn ontlasting ontdekte. Onderzoek wees uit dat ik poliepen in mijn dikke darm had. Die konden worden weggebrand. Ik bleef daarna weer onder controle. Twee jaar later kreeg ik dezelfde buikklachten terug. De specialiste ontdekte opnieuw een poliep die ook weer is weggebrand. Binnen een jaar lag ik opnieuw op de operatietafel, maar doen werd er een kwaadaardig gezwel ontdekt in mijn dikke darm.

Het was gelukkig klein en kon vrij goed worden verwijderd, maar ik kreeg wel een colostoma. Aanvankelijk een enorme klap, maar ik had geen alternatief. Nu, na vijftien jaar, ben ik er goed aan gewend. sindsdien heb ik nooit meer poliepen gehad en de stoma werkt prima. Ik kon mijn oude werk als verpleger niet meer oppikken en heb me om laten scholen. In ons streekziekenhuis verzorg ik de automatisering en dat bevalt me erg goed.

- Charles, 49 -