{{Message}}

Haal alles uit het leven wat erin zit!

Haar prachtige stem bracht haar als zangeres op menig podium. Van bruiloften en partijen tot het befaamde Parkpop waar ze, tijdens het 25-jarig bestaan van het festival, met Andy Tielman voor 30.000 mensen optrad. “Heel eng, maar een onvergetelijke ervaring”, aldus Angelica Scholtz. “Ik voelde me echt een ster.” Nóg veel meer mensen zullen haar stem hebben gehoord op de Klantenservice van Mediq CombiCare. Want als ervaringsdeskundige kon zij in de afgelopen jaren als geen ander de service bieden die stomadragers nodig hebben.

Als 15-jarige hoort Angelica Scholtz dat ze de ziekte van Crohn heeft; een ontstekingsziekte aan het darmkanaal. Het meisje is regelmatig erg ziek en incontinent, en of ze ergens bij kan zijn is sterk afhankelijk van haar gezondheid op het moment. Het is de tijd waarin uitgaan, omgaan met vriendjes en vriendinnetjes en uiterlijk de belangrijkste zaken in het leven lijken te zijn, redenen waarom ze sterk weerstand biedt tegen een medische ingreep. “Vijf jaar lang wilde ik geen polonaise aan mijn lijf”, vertelt ze. “Tot het moment dat ik er echt niet meer onderuit kwam. De artsen besloten dat ik een stoma kreeg, bloedvergiftiging was het alternatief.”

“De periode na mijn operatie was vervelend”, herinnert Angelica zich. “Ik kreeg lekkages; had nog geen stomamateriaal dat bij mij paste. Ook is mijn huid nogal gevoelig. Uiteindelijk vond ik samen met de stomaverpleegkundige in het Erasmus MC de juiste producten. Van 1990 tot 2006 ben ik 13 keer geopereerd. Inmiddels zijn mijn endeldarm, dikke darm en een stuk van mijn dunne darm verwijderd. Ik heb veel verklevingen, prolaps-problemen (verzakking) en een breuk gehad. Mijn ziekte is nu stabiel en de ileostoma maakt dat ik kan functioneren. Maar die periode in mijn jeugd heb ik gemist en zal ik nooit meer kunnen inhalen.”


Jongeren met een Stoma

Vruchteloos ging Angelica op zoek naar een lotgenotenvereniging met een programma voor jongeren, iets waarin zij zichzelf terug kon vinden. De zoektocht bracht haar in gesprek met toenmalig directeur Eric Geurts van Mediq CombiCare. Hij geloofde in de behoefte aan een lotgenotendag voor jongeren en daagde haar uit deze zelf op te zetten. (In die jaren had Mediq CombiCare een afdeling stoma belangenbehartiging binnen de eigen geledingen. Later werd die taak overgenomen door de Harry Bacon-vereniging, welke op zijn beurt weer zou opgaan in de Nederlandse Stomavereniging, red.). Van een eigen jongerendag is het destijds niet gekomen, maar het enthousiasme van Angelica Scholtz leidde tot een aanbod van de directeur om op de Klantenservice van Mediq CombiCare te komen werken. Een periode waarop Angelica - na 17,5 jaar dienstverband - met veel plezier terugkijkt. 

“Ik heb mooie herinneringen aan mijn tijd bij Mediq CombiCare”, vertelt ze met een glimlach. “Het is een gemoedelijk bedrijf. Ons kent ons. Dat maakt ook dat klanten zich er thuis voelen. De mensen die er werken hebben altijd aandacht en tijd gehad voor de klant. Dat is wel iets lastiger geworden door de groei van het aantal klanten en de druk die ons van buitenaf – met name door de zorgverzekeraars – werd opgelegd. Maar binnen de mogelijkheden gaat Mediq CombiCare nog steeds erg ver in z’n dienstverlening. Zij proberen een klant hoe dan ook te helpen. Met name wanneer materialen niet goed aansluiten bij iemands persoonlijke omstandigheden wordt alles in het werk gesteld om toch passend materiaal geleverd te krijgen. Het is de rol van de Klantenservice om een steun voor de klant te zijn. Op meerdere vlakken”, benadrukt Angelica. “Dat sociale aspect vond ik ook terug in de band met collega’s onderling. Nog steeds spreken we regelmatig met een groepje af om gezellig bij te kletsen en samen te eten. Daarnaast zitten medewerkers van Mediq CombiCare in allerlei commissies en organisaties die zich hard maken om de stomazorg in Nederland verder te verbeteren. Ook aan belangenbehartiging herken je het sociale karakter van een bedrijf.”


De juiste balans

In haar eigen werkomgeving heeft Angelica altijd het voordeel gehad dat haar leidinggevende wist welke aanpassingen het leven met een stoma vraagt. Ze werkten immers zelf in het vakgebied. Maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Aan lotgenoten in andere situaties adviseert zij om wederzijds begrip te creëren. “Je leidinggevende moet zich kunnen inbeelden wat je hebt, zodat hij begrijpt dat jouw aandoening bepaalde aanpassingen vergt. Andersom moet je als stomadrager niet te snel in een slachtofferrol kruipen. Je moet begrijpen dat het bedrijf op zijn beurt ook iets aan jou wil hebben. Aan een goed evenwicht moet je samen werken.”

Sinds de verhuizing eind vorig jaar van Mediq CombiCare naar De Meern, heeft de klantenservice medewerkster – in verband met de reisafstand – gekozen voor een betrekking bij zusterbedrijf Mediq Medeco. Angelica werkt daar drie dagen per week, zoals zij voorheen ook deed bij Mediq CombiCare. Met de chronische vermoeidheid die de ziekte van Crohn met zich meebrengt, is een werkweek van drie dagen al een uitdaging op zich. Maar het is de combinatie met optredens, sporten en haar gezin met twee opgroeiende kinderen die respect afdwingt en veel mensen sprakeloos van verbazing achterlaat. Angelica zet het voor ons op een rijtje: “Als zangeres ben ik begonnen in een duo. Daarna zat ik zeven jaar in de Rotterdamse band Shaky Ground. Ook hebben we mooie momenten gehad met de coverband Shagadelic, volledig bestaand uit medewerkers van Mediq, en heb ik een project gedaan met de Amerikaanse soul/R&B-zanger Eddie Floyd. Mijn optreden met Andy Tielman op Parkpop was het hoogtepunt”, mijmert ze kort. “Daarnaast ben ik ook vaak in de sportschool te vinden voor allerlei cardiofitnessprogramma’s: Function, steppen, RPM... Mijn passie is koken. Niet alleen Indonesisch, maar ik houd overal van. Ik ben een echte lekkerbek.”

Op de vraag waar ze in hemelsnaam de energie vandaan haalt antwoordt ze in eerste instantie relativerend: “Ach, ik houd van afwisseling naast mijn baan.” Daarna vervolgt ze: “Je moet een manier zien te vinden om je energie te behouden en terug op te bouwen wanneer het niveau daalt. Daarom doe ik aan yoga en meditatie ter compensatie. Door de juiste balans in je leven aan te brengen kun je alles aan.”


Barrières doorbreken

Belemmeringen kent haar leven met een stoma ook. “Boksen is een sport die ik graag had willen beoefenen, maar vechtsporten zijn voor mij uit den boze”, geeft zij als voorbeeld. Ook zal je mij nooit in een sauna tegenkomen. Als stomadrager vind je niet altijd evenveel begrip in de buitenwereld. De mensen kijken toch naar je, bewust of onbewust. Je wilt het niet, maar op dat moment raakt het je. Door de jaren heen leer je er wel mee omgaan, en inmiddels accepteer ik het ook wel. Dit is wie ik ben. Maar er zijn ook tijden geweest dat ik niet comfortabel was met mijn lichaam. Het doorbreken van die barrière gaat alleen niet vanzelf, je moet accepteren dat je een nieuwe identiteit hebt. Dan kun je toch een aangenaam leven leiden, tegen jezelf zeggen: ‘die stoma heeft mijn leven gered’. En: ‘Ik mag er zijn’.”

“Als stomadragers moet je je positieve instelling proberen te behouden of te hervinden”, vat Angelica tot slot samen. “Het stelt je in staat om het leven beter tegemoet te treden. Mijn motto is ‘haal alles uit het leven wat erin zit’, maar op je eigen manier en op je eigen tempo. Ik zeg altijd: het leven houdt niet op wanneer je een stoma hebt. Vecht ervoor, want je hebt maar één leven!”