{{Message}}
 • StomaHulpmiddelen

  Mediq CombiCare biedt verschillende soorten materialen en hulpmiddelen zodat er ook voor u een passende oplossing gevonden wordt!

  Lees meer
 • Angelica slider

  Het beste hulpmiddel voor u

  Lees meer over de verschillende stomazorg producten die Mediq CombiCare kan bieden. Van traditionele verzorgingsmaterialen tot een breed aanbod van accessoires.

  Lees meer

Stoma opvangmaterialen

Er bestaan speciale opvangmaterialen voor colo-, ileo- en urostoma’s. Het huidige aanbod kent vele soorten en uitvoeringen. Afhankelijk van een aantal factoren, zoals soort en plaats van de stoma of uw eigen materiaalvoorkeur zal de stomaverpleegkundige uit het ziekenhuis met u tot een keuze voor het opvangmateriaal komen. Het assortiment van Mediq CombiCare bestaat uit:

 • Eendelige en tweedelige opvangsystemen
 • Opvangzakjes

 • Eendelig of tweedelig opvangsysteem

  Een eendelig opvangsysteem bestaat uit een dunnere huidplaat, waaraan het zakje al vastzit. Bij het verschonen wordt het gehele systeem verwijderd. Dit gebeurt een- tot driemaal daags. Een tweedelig opvangsysteem bestaat uit een huidplaat, waarop zakjes worden geklikt, geklemd of geplakt. Laat de huidplaat het liefst drie tot vier dagen zitten. Het opvangzakje kan geleegd of gewisseld worden, afhankelijk van het merk.

  Verschillende soorten opvangzakjes

  Er zijn verschillende soorten opvangzakjes in de handel. Zowel de open als gesloten zakjes hebben een koolstof luchtfilter. Ook zijn er zakjes zonder luchtfilter.

  Open zakjes zijn aan de onderkant open. Ze zijn af te sluiten met een sluiting die aan het zakje vastzit of met een speciaal klemmetje. Voor het legen ervan moet de sluiting worden losgemaakt en kan de ontlasting worden geloosd in bijvoorbeeld het toilet. Deze zakjes worden gebruikt bij dunne of brijige ontlasting, zoals na de operatie en bij ileostoma’s.

  Gesloten zakjes zijn rondom dicht en worden gebruikt bij een vastere ontlasting. Gesloten ééndelige zakjes zijn ook in een doorspoelbare uitvoering verkrijgbaar. Deze zakjes kunnen geheel of gedeeltelijk in het toilet geworpen worden, waardoor u niet afhankelijk bent van de aanwezigheid van een afvalemmer. Alle andere zakjes mogen niet in het toilet worden geworpen, maar moeten in een afvalemmer.

  Urinezakjes hebben een kraantje (tapje) aan de onderkant. Hierdoor kan men het urinezakje legen in het toilet. Aan het kraantje kan ook een zak (nachtzak) worden gekoppeld met een grotere opvangcapaciteit. Urinezakjes zijn voorzien van een terugslagventiel waardoor de geloosde urine niet terug kan lopen naar de stoma.

  De zakjes zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar:

  •    Transparant: voor vlak na de operatie, zodat de stoma goed geobserveerd kan worden.
  •    Wit: meestal is alleen de achterzijde wit en de voorkant doorzichtig.
  •    Beige: geeft meer discretie omdat de inhoud van het zakje niet zichtbaar is.
  •    Gedecoreerd: voor jongeren of kinderen waardoor het zakje niet zo ‘klinisch’ aandoet.
  •    Met overlap aan de voorkant: is discreter en men de stoma is te observeren zonder het opvangmateriaal te verwijderen.
  •    Non woven voorkant en/of achterkant: het materiaal voorkomt het kleven van het zakje aan de huid bij bijvoorbeeld transpiratie.

  Zakjes zijn er van heel klein (voor kinderen, bij het sporten of andere kortdurende activiteiten) tot heel groot (geschikt voor veel en dunne ontlasting of urine).